Ontwerp je eigen ecologische siertuin
€ 39,90
Wil je een tuin aanleggen als wijkplaats voor honderden soorten insecten, vlinders en aangepaste wilde planten die hen elk jaar opnieuw voedsel en een onderkomen verschaffen? Klinkt goed. Maar hoe begin je eraan?
Herman Dierickx neemt je bij de hand om een ecologische tuin te ontwerpen, aan te leggen en te beheren. De nadruk ligt op doorlevende wilde plantensoorten. Meer dan ooit krijgt ‘water’ de nodige aandacht omdat het een steeds crucialer element wordt in deze tijden van klimaatverandering. Ook de opbouw van een gezonde bodem – het zogenaamde bodemgeheugen – waar planten en mycorrhizae zo harmonieus mogelijk met elkaar samenleven, en het belang van bladluizen, mieren, mollen, wilde bijen, wespen en nog veel ander fraais passeren de revue.
Plantenlijsten met aandacht voor bloeibogen, ontwerpideeën en vele andere praktische tips maken van dit boek een standaardwerk voor iedereen die zijn tuin wil omvormen tot een hotspot van biodiversiteit.
Herman Dierickx is journalist, ecoloog, biodiversiteitsadviseur, docent, wandelgids, natuurfotograaf, mede-coördinator van het natuurgebied Bos van Aa in Zemst.
Gerelateerde boeken
-
Wieden in je emotionele tuin
Overwin angst, onzekerheid, machteloosheid, boosheid, verdriet en andere negatieve emoties€ 22,90 -
-
Gif in uw voeding
Op de ingrediëntenlijst van zowat alle fabrieksvoeding – van koekjes tot afbakbroodjes, van pudding tot gepelde garnaaltjes – zie je E-nummers staan. Niet minder dan 385 verschillende E-nummers komen in onze voeding terecht. De consument is zich niet bewust van de betekenis van die E-nummers, noch van de gevaarlijke bijwerkingen. Maar wat zijn E-nummers, en waarom worden ze gebruikt? De ‘E’ verwijst naar Europa, en de nummers, een getal van drie of vier cijfers, staan voor een additief. Dat is bijna altijd een chemische stof die wordt toegevoegd, zodat het product langer houdbaar is, niet verkleurt, of de smaak of geur vervangt die het verliest tijdens het productieproces. En dan eten we drie koekjes bij de gearomatiseerde thee, een diepvriespizza als avondeten en onderuitgezakt op de bank een zakje zoute chips … De hoeveelheid E-nummers die een doorsnee consument per jaar binnenkrijgt, is aanzienlijk. Deze chemische stoffen werken op elkaar in en belasten onze organen.
-